HyperSight; nog nauwkeuriger en doeltreffender bestralen!

17 april 2024 08:30

De opbrengsten van de Verbeeten Challenge gaan dit jaar naar Instituut Verbeeten; het regionaal kankerbehandelcentrum in Tilburg, Breda en Den Bosch. Hiermee wordt onderzoek gefinancierd naar patiëntvriendelijke behandelingen van kanker. 

Sinds 2006 is dr. Willy de Kruijf manager Klinische Fysica & Instrumentatie en klinisch fysicus met specialisatie radiotherapie werkzaam bij Instituut Verbeeten. Hij werkt mee aan innovatieve oplossingen naar patiëntvriendelijke behandelingen van kanker.

Het goede doel van de Verbeeten Challenge
Zowel in 2023 als in 2024 is het goede doel HyperSight. Deze technologie zorgt ervoor dat bestralingen steeds nauwkeuriger gedaan kunnen worden, waardoor de patiënten zo min mogelijk bijwerkingen ervaren. Op longtumoren is goede beeldvorming lastig omdat de longen bewegen met in- en uitademen. Door HyperSight kan online adaptieve radiotherapie ook voor longen worden toegepast en kan het instituut de nauwkeurigheid van de bestraling verbeteren. Met de opbrengsten van de Verbeeten Challenge op 21 april 2024 wordt het mogelijk gemaakt om HyperSight aan te schaffen en klinisch te implementeren voor longpatiënten.  

Nog betere technologie
Met online adaptieve radiotherapie kan tijdens de bestraling het bestralingsplan aangepast worden aan de anatomie van de patiënt van die dag. Met behulp van kunstmatige intelligentie kan een nieuw bestralingsplan gemaakt worden, volledig aangepast aan de ligging van de tumor en de omliggende organen van de patiënt op dat moment. De tumor kan iedere dag namelijk net iets anders liggen, bijvoorbeeld als de patiënt een longontsteking heeft. Zo is de bestraling nog nauwkeuriger en worden gezonde organen beter gespaard, wat zorgt voor minder bijwerkingen. De grootste uitdaging op dit moment is om te bepalen of de beelden nauwkeurig genoeg zijn om de berekening van de dosisverdeling direct uit te voeren. Voor longen hebben we daar de HyperSight voor nodig.

Als we op deze nieuwe techniek kunnen vertrouwen dan heeft dit weer een gunstig effect op de behandeling van de patiënten. Er is dan een kleinere marge mogelijk waarin bestraald wordt, een patiënt wordt dan gerichter behandeld. Daarnaast zijn er ook minder fracties nodig waardoor de patiënt minder vaak naar het instituut hoeft te komen en minder lang behandeld hoeft te worden. Het doel is om de verbeterde beeldvorming van HyperSight uiteindelijk ook te gaan gebruiken bij andere te behandelen gebieden zoals bijvoorbeeld het hoofd-halsgebied.

“Al met al hele mooie resultaten die toch maar mogelijk gemaakt worden door de opbrengsten van dit goede doel. Een doel waar ik, samen met een groep enthousiaste vrijwilligers, met heel veel plezier en energie aan meewerk." - dr. Willy de Kruijf

Ook een bijdrage leveren aan dit goede doel? Doneer of doe mee

Samen sportief tegen kanker!